Madeira voor beginners

Madeira | steden & dorpen | bezienswaardigheden | wandelen | vakantie | typisch Madeira | vervoer | reisinfo | weer | links

Vervoer op Madeira en reizen naar Madeira

De enige twee manieren om op Madeira te komen zijn met het vliegtuig of tijdens een cruisevakantie. Ondanks het feit dat er bijna dagelijks cruiseschepen in de haven van Funchal te vinden zijn komen de meeste toeristen toch met het vliegtuig naar Madeira. Eenmaal op het eiland kun je ervoor kiezen om Madeira met een huurauto, een taxi of de bus te verkennen. Het merendeel van de toeristen op Madeira kiest ervoor om één of meerdere dagen een huurauto te nemen. Dit is dan ook de makkelijkste en snelste manier om het eiland te verkennen.

Madeira bezienswaardigheden

Het eiland Madeira heeft een ruim scala aan interessante bezienswaardigheden te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Madeira samengesteld:
Madeira bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Madeira

De vlucht naar Madeira zal ergens tussen de vier en de vijf uur duren. Vanuit Nederland en België zijn er verschillende maatschappijen te vinden die directe vluchten naar Madeira aanbieden. Dit kan als een losse ticket zijn maar ook als pakketreis. De twee belangrijkste vliegtuigmaatschappijen die naar Madeira vliegen zijn Tui en Easyjet. De prijzen voor een vlucht naar Madeira zijn behoorlijk verschillend per seizoen en periode. Factoren als vakantie en tijd van het jaar zijn bepalend voor de prijs van een ticket. De goedkoopste tickets naar Madeira zijn logischerwijs te vinden buiten de kindervakanties.
Het onstuimige weer op Madeira zorgt geregeld voor veel overlast voor vertrekkende en aankomende vluchten. Met regelmaat moeten vliegtuigen uitwijken naar porto Santo of naar de Canarische Eilanden. Gebeurt dit dan zal je minimaal enkele uren bij je reistijd moeten optellen.

Aeroporto Internacional da Madeira Cristiano Ronaldo

Als je naar Madeira op vakantie gaat aar ook als je naar Porto Santo vliegt zal je landen op het Aeroporto Internacional da Madeira Cristiano Ronaldo. Dit vliegveld is sinds 2016 vernoemd naar de beroemde oud-inwoner van het eiland Chistiano Ronaldo. Op het vliegveld is een dubieus beeld van de voetballer te vinden dat volgens velen niet echt veel gelijkenissen heeft met de beroemde voetballer.
Internationaal stond het vliegveld tot voor kort bekend onder de naam Funchal Airport. Het vliegveld heeft lang bekend gestaan als één van de gevaarlijkste vliegvelden in Europa. Dit omdat het vliegveld een bijzonder korte landingsbaan had. Drie vliegtuigen zijn in de jaren ’70 van de vorige eeuw op het vliegveld verongelukt. In het jaar 2000 is de start en landingsbaan met bijna een kilometer verlengt en is het zijn status van gevaarlijkste luchthaven kwijt.

Aeroporto do Porto Santo

Op Port Santo is een klein vliegveld te vinden dat soms door de grotere maatschappijen wordt aangedaan. Dit dan wel altijd met eerst een landing op Funchal waarna het vliegtuig nog even tien minuten de lucht in gaat om weer te landen op Porto Santo. Door deze tussenlanding moet je wel rekening houden met een langere aanvliegtijd.

Transfers

Heb je geen auto gehuurd tijdens je verblijf op Madeira dan zal je met een transfer naar je hotel, appartement of huisje moeten reizen. Heb je een pakketreis naar Madeira geboekt dan zal er in de meeste gevallen een hostess op je staan te wachten die je naar de goede bus loodst. Heb je zelf je reis geregeld dan zijn er twee opties. De makkelijkste en snelste is om een taxi te nemen. Taxi’s zijn op Madeira niet duur, maar als je naar de andere zijde van het eiland moet kan het wel in de papieren lopen. De goedkoopste manier om van het vliegveld op je plaats van bestemming te komen is met de bus. Voor twee euro koop je een kaartje bij de chauffeur en die brengt je naar alle hoeken van het eiland.

Met de boot naar Madeira

Lang is het mogelijk geweest om met de ferry vanaf het Portugese vaste land naar Madeira te varen. Deze mogelijk bestaat jammer genoeg niet meer en daarom ben je al bijna verplicht om met het vliegtuig naar Madeira af te reizen. Wil je toch perse Madeira over het water bereiken dan kan dit met een cruiseschip.

Huurauto

Wil je tijdens je vakantie op Madeira veel van het eiland zien dan is een huurauto een must. Om snel en gemakkelijk alle delen van het eiland te kunnen bezoeken kun je niet zonder huurauto. In de hoofdstad Funchal en de buiten gebieden van deze stad langs de kust en op het vliegveld van Madeira zijn er verschillende maatschappijen te vinden waar je voor één of meerdere dagen vrij gemakkelijk een auto kunt huren. Wil je zeker weten dat je niet teveel betaalt en er geen extra onverwachte kosten gemaakt worden, boek dan je huurauto bij Sunnycars. Zij garanderen een all-inclusive prijs zonder bijkomende kosten.

Autorijden op Madeira

Het autorijden op Madeira kan zelfs voor de meest ervaren chauffeur de eerste dagen als een behoorlijk uitdaging gezien worden. De vele smalle en vooral steile straten van Funchal kunnen soms voor behoorlijke zweethanden zorgen. Eenmaal buiten Funchal valt het erg mee. De wegen op Madeira zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit en breed genoeg voor twee auto’s. Op smallere wegen in de bergen moet je weleens wachten op tegemoetkomende verkeer, maar dat zijn uitzonderingen. Mocht dit gebeuren houdt er rekening mee dat dalend verkeer voorrang heeft.
Er kunnen in de bergen van Madeira soms dikke pakken bewolking hangen of dichte mist. Pas hier je rijstijl en snelheid op aan. Soms heb je geluk en kan het voorkomen dat je naar een half uurtje door de wolken je ineens boven de wolken uitkomt en je een schitterend uitzicht hebt over de hoogste pieken van het eiland.
Wil je de bergen liever vermijden dan zijn er behoorlijk wat tunnels die je snel naar je plaats van bestemming kunnen brengen.

Parkeren

In de meeste plaatsjes en in Funchal moet je betaald parkeren. De prijzen hiervan zijn niet te vergelijken met die in Nederland. In sommige dorpen kun je al voor dertig cent per uur parkeren. Alleen in Funchal zijn de prijzen te vergelijken met die in Nederland. Gemiddeld betaal je er ongeveer anderhalve euro per uur.
De inwoners van het eiland houden zich niet echt aan parkeervakken en parkeren soms hun auto’s midden op de doorgaande weg waardoor iedereen eromheen moet. Niemand kijkt hiervan op en stuurt zijn auto er zonder problemen omheen.

Taxi’s

Heb je geen zin om zelf auto te rijden op Madeira dan is een taxi een hele goede optie. De taxi’s op Madeira zijn te herkennen aan de hun felgele kleur en de groene strepen erop. Bij zo goed als alle grote en bekende bezienswaardigheden op het eiland staan er lange rijen met taxi’s te wachten op nieuwe klanten. De prijzen van een taxi liggen lager dan dat wij in Nederland gewend zijn maar echt goedkoop is het niet. Vaak is het de makkelijkste manier om bij een start van een wandeling te komen. Zeker als deze wandeling een verschillend start- en eindpunt heeft.

Openbaar vervoer

De goedkoopste manier om op Madeira te reizen is met de bus. Voor ongeveer twee euro koop je een kaartje bij de buschauffeur en kun je naar alle uithoeken van het eiland reizen. In zo goed als alle plaatsen op het eiland, bij de start van de bekendste wandelingen en bij zo goed als alle bezienswaardigheden op het eiland zijn er bushaltes te vinden. Je moet alleen even uitzoeken welke lijnen je moet hebben en waar je moet overstappen.
Op deze website is een overzicht te vinden van de verschillende buslijnen op het eiland.

Kabelbaan

Er zijn op Madeira verschillende kabelbanen te vinden. De bekendste en meest gebruikte bevindt zich in de hoofdstad Funchal. Deze kabelbaan brengt je vanaf de boulevard van Funchal naar het dorpje Monte. Je kunt hier de tropische tuinen bezoeken of de volgende kabelbaan nemen die je naar de botanische tuinen van Funchal brengt.
Verder zijn er kabelbanen te vinden in de plaatsen Santana, Cabo Girão, Quinta Grande, Caniço en Porto Moniz.

Hop-on Hop-off bus

Er zijn twee maatschappijen in Funchal die verschillende tours aanbieden in en rond de hoofdstad van Madeira. Beide maatschappijen rijden langs de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden in Funchal en degene die zich direct rondom de stad begeven.

Fietsen

Wie wil fietsen op Madeira zal moeten beschikken over een behoorlijk conditie aangezien er werkelijk geen vlakke meter op het eiland te vinden is. De meeste bergwegen zijn behoorlijk steil met percentages die je normaal gesproken alleen ziet in de Giro of tijdens de Tour de France. Mede hierdoor zijn er maar heel weinig fietsers en fietsverhuurbedrijven te vinden op Madeira. Wel zijn er meerdere bedrijven te vinden die downhill-tochten aanbieden. Je kunt er de speciale fietsen en de benodigde uitrusting huren.

Voor wie deze fietstochten allemaal wat te heftig zijn heeft Bajabikes een fietsroute op Madeira uitgezet voor beginnende mountainbikers. Deze fietstocht begint op de berg Poiso op ongeveer 1.400 meter hoogte. Tijdens deze tocht zal je kleine klimmetjes, mooie afdalingen en indrukwekkende bospaden tegenkomen.

Boek nu je fietstocht op Madeira bij Bajabikes

Meer info over Madeira

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Madeira:
beste maanden voor een Madeira vakantie
bijzondere plaatsen op Madeira

Madeira in 24 foto's
Madeira informatie
Madeira weer & klimaat
mooiste dorpjes op Madeira
winterzon vakantie op Madeira

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy