Madeira voor beginners

Madeira | steden & dorpen | bezienswaardigheden | wandelen | vakantie | typisch Madeira | vervoer | reisinfo | weer | links

Madeira weer & klimaat

Het weer en klimaat op Madeira is naast de geweldige natuur van het eiland voor veel toeristen de belangrijkste reden om op vakantie naar Madeira te gaan. Een groot deel van het jaar is het klimaat van Madeira erg aangenaam met zonnige droge dagen. Andere delen van het jaar ligt de gemiddelde dagtemperatuur weer een behoorlijk stuk lager en is de kans op langdurige neerslag erg hoog. De grootste kans op aangenaam vakantieweer op Madeira heb je in de zomermaanden. Wil je echter een wat actievere vakantie op het eiland vieren dan zijn de late lentemaanden de beste periode om Madeira te bezoeken.

Madeira bezienswaardigheden

Het eiland Madeira heeft een ruim scala aan interessante bezienswaardigheden te bieden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Madeira samengesteld:
Madeira bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Madeira

Madeira heeft volgens sommige bronnen een gematigd subtropisch klimaat, dit is echter geen officieel klimaattype volgen de Kppen-classificatie. Volgens dit systeem zou Madeira een mediterraan klimaat hebben. Als je naar de cijfers kijkt dan heeft het klimaat van Madeira behoorlijk wat overeenkomsten met het klimaat van veel landen en plaatsen aan de Middellandse Zee. De zomermanden zijn er aangenaam warm zonder dat het er echt heet wordt en de winters zijn erg koel maar nooit koud. De meeste neerslag valt er in de wintermaanden en de zomers zijn er droog.
Het bijzondere aangename klimaat van Madeira heeft ervoor gezorgd dat het eiland de bijnaam het eiland van de eeuwige lente heeft gekregen.

Madeira als winterzonbestemming

Madeira is niet echt een typische winterzonbestemming. Dit in eerste plaats omdat de temperaturen in de winterperiode te laag liggen. Met gemiddelde dagtemperaturen die niet boven de vijftien of zestien graden uitkomen is het te koud op Madeira om van de winterzon te genieten. Alleen in extreme gevallen komt het kwik in de periode boven de twintig graden Celsius uit. Alleen in de maanden oktober, november, maart en april zou Madeira geschikt kunnen zijn als winterzonbestemming, maar zelfs in die maanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur eigenlijk nog te laag. Wil je een wat actievere vakantie dan is deze periode wel erg geschikt.

De zonnige lentemaanden

De lentemaanden zijn qua natuurgenot de ideale reisperiode om een bezoek te brengen aan Madeira. Als je geluk heb is het qua weer ook een fijne periode. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er rond de twintig graden Celsius en de kans op langdurige neerslag is er een behoorlijk stuk kleiner dan in de maanden ervoor. Tijdens de lenteperiode is de prachtige natuur van Madeira op zijn hoogtepunt Tijdens een wandeling langs de levadas zal je getrakteerd worden op felgekleurde vergezichten in een heerlijk lentezonnetje.
Wees gewaarschuwd, want in de lentemaanden kan het behoorlijk spoken op Madeira. Dagen met eindeloze regen zijn er uitzonderlijk maar niet onmogelijk.

Zomerperiode

In de zomerperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur op Madeira rond de drientwintig graden. Dit lijkt in eerste instantie niet zo heel hoog maar toch voelt deze temperatuur op Madeira erg aangenaam; zeker uit de wind en in de zon kun je er heerlijk van de zon genieten. De temperatuur kan tijdens een stevige wandeling in de binnenlanden van Madeira op sommige momenten zelfs een beetje te warm zijn. Gelukkig is er dan altijd wel een levada of een waterval in de buurt om even af te koelen.
De zomermaanden zijn normaalgesproken de droogste maanden van het jaar. De kans op langdurige neerslag in de zomer op Madeira is gering.
De zon schijnt gemiddeld acht uur per dag in de hoogzomerperiode.

Neerslag

De periode tussen oktober en maart is normaal gesproken de nattere periode op Madeira. Het hoogtepunt van de regenperiode ligt in de maanden november, december en januari. Tijdens deze maanden regent het ongeveer de helft van alle dagen. Op sommige dagen bestaat de neerslag uit eindeloze motregen, terwijl op andere dagen er stevige buien vallen die een paar uur later weer opgelost zijn. Toch doe je er altijd verstandig aan om tijdens je vakantie op Madeira een goede regenjas mee te nemen. Want ook in de lente- en zomermaanden kun je toch verrast worden op een regenbui tijdens je wandeling. Heb je de regenjas niet nodig voor de regen dan kan hij ook handig zijn voor n van de watervallen.

Verschillende microklimaten

Door de enorme hoogteverschillen op Madeira komen er op het eiland allerlei variaties op het maritieme en het mediterrane klimaat voor. Zo liggen de gemiddelde temperaturen op de hoger gelegen delen van het eiland een behoorlijk stuk lager en ligt de gemiddelde neerslag in het zuiden beduidend lager dan in het noorden. Zonder de levadas zou het zuidelijke deel van Madeira zelfs veranderen in een dor en droog landschap zoals we dat zien op enkele van de Canarische Eilanden. De verschillen kunnen binnen enkele kilometers al enorm groot zijn. Zo kan het in Funchal al een hele dag noodweer zijn en tien kilometer verderop geen druppel regen zijn gevallen. Ben je van plan om de bergen in te gaan neem dan altijd een trui of een vest mee; de gemiddelde temperatuur ligt hier enkele graden lager dan langs de kust. Dit wordt versterkt door de zeewind.

Weersextremen

Door de ligging van Madeira in de Atlantische oceaan komen er maar weinig weersextremen voor op Madeira. Alleen als de leste-wind vanaf het Afrikaanse vaste land het eiland in zijn grip heeft kunnen er weersextremen voorkomen. In periodes dat de leste-wind op Madeira waait kan de gemiddelde dagtemperatuur een behoorlijk stuk hoger liggen dan normaal is. Temperaturen van ver boven de dertig graden Celsius zijn er dan zeker geen uitzondering. Deze wind neemt rood zand vanuit de Sahara mee naar Madeira en kan zorgen voor een droge onaangename lucht.
In de maand juni kan er Capacete voorkomen. Dit bijzondere natuurverschijnsel zorgt ervoor dat een groot deel van het eiland in de wolken gehuld wordt.

Klimaattabel voor Madeira

Onderstaande klimaattabel laat klimaatstatistieken zien zoals ze gemiddeld voor het eiland Madeira gelden. Lokaal kunnen er echter wel verschillen voorkomen. Wil je specifieke klimaatinfo per plaats op Madeira zien? Bezoek dan klimaatinfo Madeira.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 15 C 10 C 5 uur 12 dagen 104 mm 18 C
februari 15 C 10 C 5 uur 11 dagen 85 mm 18 C
maart 16 C 10 C 6 uur 11 dagen 62 mm 18 C
april 16 C 11 C 6 uur 9 dagen 45 mm 18 C
mei 18 C 12 C 7 uur 6 dagen 29 mm 19 C
juni 20 C 14 C 7 uur 5 dagen 8 mm 20 C
juli 22 C 16 C 8 uur 2 dagen 6 mm 21 C
augustus 23 C 17 C 8 uur 3 dagen 6 mm 23 C
september 23 C 16 C 7 uur 7 dagen 32 mm 23 C
oktober 21 C 15 C 6 uur 10 dagen 90 mm 22 C
november 18 C 13 C 5 uur 11 dagen 103 mm 21 C
december 16 C 11 C 5 uur 13 dagen 122 mm 19 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Over het algemeen kun je zeggen dat de late lentemaanden en de zomermaanden de beste maanden zijn om een vakantie naar Madeira te boeken. In deze periode ben je bijna gegarandeerd van aangenaam vakantieweer en heb je de kleinste kans op langdurige neerslag. Wil je een actieve vakantie op Madeira, boek dan een wandelreis in de lentemaanden. De gemiddelde temperatuur ligt er dan iets lager. Enige nadeel van deze periode is dat de kans op neerslag hoger is dan in de zomermaanden. Door de lagere temperaturen in de winter is Madeira niet geschikt als winterzonbestemming. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan je in de wintermaanden op Madeira genieten van de winterzon.

Meer info over Madeira

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Madeira:
beste maanden voor een Madeira vakantie
bijzondere plaatsen op Madeira

Madeira in 24 foto's
Madeira informatie
Madeira weer & klimaat
mooiste dorpjes op Madeira
winterzon vakantie op Madeira

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy